info@yes-forum.com
Call us+30 2106234000

Press Release after Forum

Το YES to Sea Tourism Forum, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία την Τετάρτη 29 Μαΐου 2019, στο  Domotel Kastri αποτελώντας και φέτος τη λήξη της Διεθνούς Έκθεσης Θαλάσσιου Τουρισμού « Posidonia Sea Tourism 2019», με τη συμμετοχή 300 και πλέον νέων και στελεχών από το χώρο της ναυτιλίας και του θαλάσσιου τουρισμού.

Η Δανάη  Μπεζαντάκου, ιδρύτρια του YES Forum & CEO της NAVIGATOR SHIPPING CONSULTANTS, υπογράμμισε πως σκοπός του YES είναι προτρέψει τους νέους αυτής της χώρας να κατανοήσουν πως υπάρχουν πολλοί λόγοι για να μείνουν εδώ και να αντιληφθούν ότι η ναυτιλία και ο τουρισμός μας είναι οι δύο βασικοί πυλώνες της Ελληνικής οικονομίας  στους οποίους μπορούν να ακουμπήσουν, να προκόψουν μέσα από αυτούς και να επιτύχουν κάνοντας μας περήφανους διεθνώς. Η επικεφαλής του  YES Forum, παρουσίασε στους συμμετέχοντες τη δράση «YES to Schools»  σκοπός της οποίας είναι να μπει η ναυτιλία και ο τουρισμός μας στα σχολεία, στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ώστε οι μαθητές από μικρή ηλικία να γνωρίσουν τα χαρακτηριστικά των δύο κλάδων και  την ιστορία τους και να τους συμπεριλάβουν, συνειδητά στις επιλογές τους, όταν κληθούν να αποφασίσουν τι θα σπουδάσουν. Το εγχείρημα αυτό έγινε πράξη καθώς φέτος πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις στις ημέρες καριέρας περισσότερων από 10 σχολείων, φροντιστηρίων και εκδηλώσεων των δήμων της Αττικής όπου περισσότεροι από 1.000 μαθητές είχαν την  ευκαιρία να μάθουν τις προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης στους τομείς αυτούς.

Το παρόν έδωσαν εκπρόσωποι του Υπουργείου Τουρισμού, της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, του Ναυτικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας και της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων. Ο Γιώργος Αλεξανδράτος, 2ος Αντιπρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου, υπογράμμισε την αξία των συνεργιών και παρακίνησε τους νέους να αναζητήσουν το επάγγελμα που τους ταιριάζει ανάμεσα στις 80 και πλέον ειδικότητες που υπάρχουν στη ναυτιλιακή βιομηχανία και του φάσματος των υπηρεσιών της.  Η Δρ. Παναγιώτα Διονυσοπούλου, Γενική Διευθύντρια Τουριστικής Πολιτικής,  κατά τον χαιρετισμό της, υπογράμμισε ότι η ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού αποτελεί προτεραιότητα στους Στρατηγικούς Πυλώνες της Εθνικής Τουριστικής Πολιτικής, ως ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Η Ειδική Επιστήμονας της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, Ντόρα Γιαννάκη, τόνισε ότι ανάμεσα στους  στόχους της νέας Εθνικής Στρατηγικής για τη νέα γενιά της χώρας μας, περιλαμβάνονται επτά (7) θεματικοί στόχοι, μεταξύ των οποίων, η «Προσιτή Εκπαίδευση – Κατάρτιση & Μαθητεία», η «Αξιοπρεπής Εργασία και η Ανάπτυξη της Επιχειρηματικότητας των Νέων» και η « δημιουργία Πόλεων Φιλικών προς τους Νέους και στη Δημογραφική Ανανέωση της Υπαίθρου». «Εκδηλώσεις όπως το Yes to Sea Forum εξυπηρετούν και εντάσσονται στους εθνικούς σχεδιασμούς, γι’ αυτό και έχουν την αμέριστη υποστήριξή μας», είπε χαρακτηριστικά.  

 

Έχοντας τις πιο καθαρές και διαυγείς θάλασσες της Μεσογείου έχουμε τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε και να αξιοποιήσουμε προϊόντα και υπηρεσίες γύρω από το θαλάσσιο τουρισμό.  Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η ανάπτυξη «θεματικού τουρισμού», των νεοφυών επιχειρήσεων, του χειμερινού τουρισμού και η δημιουργία «οικοδιαχειριζόμενων θαλάσσιων βιότοπων».

Η Ξένια Κούρτογλου, Co-Founder & Managing Director της Focus Bari, παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήχθη για λογαριασμό του YES Forum. Στόχος ήταν η σύγκριση των απόψεων των νέων και των Εταιρειών για την προσφορά και τη ζήτηση εργασίας στο θαλάσσιο Τουρισμό.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 54% των συμμετεχόντων που ερωτήθηκαν δεν εργάζονται, το 30% εργάζονται σε άλλο τομέα, ενώ ένα 16% εργάζεται ήδη στη ναυτιλία. Το 45% των ερωτηθέντων σημείωσε ότι επιθυμεί να εργαστεί στη ναυτιλία και το 7% συμμετείχε στο συνέδριο επειδή ενδιαφέρεται να εργαστεί στο θαλάσσιο τουρισμό.

Οι Εταιρείες που συμμετείχαν στην έρευνα απάντησαν ότι οι Έλληνες υποψήφιοι για εργασία, σε ποσοστό 54%, δεν είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικοί. Όσον αφορά τον βαθμό δυσκολίας εξεύρεσης εργασίας στον κλάδο, οι εταιρείες θεωρούν ότι είναι αρκετά υψηλός. Επίσης, σε ποσοστό 92% πιστεύουν ότι οι νέοι δεν έχουν την κατάλληλη κατάρτιση και σε ποσοστό 80% ότι δεν διαθέτουν αρκετή εμπειρία. Οι εταιρείες πιστεύουν ότι ο κρισιμότερος παράγοντας είναι η εμπειρία στον συγκεκριμένο εργασιακό τομέα, αλλά και τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας των υποψηφίων. Σε ποσοστό 77% οι ερωτηθέντες, τόσο από τις εταιρείες όσο και από τους νέους, απάντησαν ότι θαλάσσιος τουρισμός σημαίνει κρουαζιέρα.

Κεντρικός ομιλητής του  Forum,  ήταν ο Ιδρυτής και Πρόεδρος του Ομίλου  GOLDENPORT,  Capt.  Πάρης Δράγνης, ο οποίος υπογράμμισε πως αν στόχος είναι η πρωτοκαθεδρία της  Ελληνικής Ναυτιλίας παγκοσμίως, τότε καθήκον όλων είναι η υποστήριξη της νέας γενιάς των Ελλήνων που ετοιμάζεται να σταδιοδρομήσει, συμπληρώνοντας πως εκείνος θα είναι από τους πρώτους που θα το κάνει καθώς πιστεύει στις δυνατότητες των νέων.

Ο Capt. Πάρης Δράγνης πρότεινε στους νέους Έλληνες να σκεφτούν πολύ σοβαρά τα επαγγέλματα της θάλασσας, διότι, όπως είπε, είναι προικισμένοι για αυτά χωρίς να το ξέρουν. «Τούτο δεν σημαίνει ότι θα τους έρθουν όλα εύκολα ή πως δεν θα υπάρξουν στερήσεις και δυσκολίες. Όμως η ναυτιλία ξέρει να ανταμείβει, τόσο αυτούς που είναι μέσα στα κύματα όσο και τους άλλους που ασκούν τις υπόλοιπες υπηρεσίες από ένα γραφείο στη στεριά. Είναι οι πιο ακριβοπληρωμένες δουλειές στη χώρα μας και το μέγεθος της ναυτιλίας μας μαρτυρά ότι θα μπορούσαμε να απορροφήσουμε πολύ περισσότερους νέους με ικανότητες και σπουδές».

Συντονιστής της συζήτησης για το θαλάσσιο Τουρισμό ήταν ο Δημοσιογράφος από το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ – Μηνάς Τσαμόπουλος και ομιλητές η Μαρία Δεληγιάννη, Government and Public Affairs Representative Eastern Mediterranean – Cruise Lines International Association (CLIA), ο Καπτ. Βασίλης Γκαζίκας, Marine Operations Director της Celestyal Cruises, ο Θάνος Πάλλης, Καθηγητής Οικονομικής και Πολιτικής Λιμένων του Πανεπιστημίου Αιγαίου & Πρόεδρος – Διεθνής Ένωση Ναυτιλιακών Οικονομολόγων και ο Αλέξανδρος Σερεμέλης, Λέκτορας του  Μητροπολιτικoύ Κολλεγίου.

Ο Cpt. Βασίλης Γκαζίκας, συμβούλεψε τους νέους να ψάχνουν κάθε νέα προοπτική και ευκαιρία και να μη μένουν στάσιμοι ! Εξάλλου η Ναυτιλία και ο θαλάσσιος Τουρισμός είναι μονοπάτια που πρέπει να εξερευνήσει κανεις για να πετύχει είτε ακολουθεί καριέρα στη θάλασσα είτε στη στεριά! Η Μαρία Δεληγιάννη, υπογράμμισε πως η θέληση και η προσωπικότητα μαζί με τη γνώση είναι το κλειδί της επιτυχίας και πως κανείς δε πρέπει να το βάζει ποτέ κάτω. Ο Δρ. Θάνος Πάλλης, εστίασε στο κομμάτι των λιμένων, το ρόλο τους στον κλάδο της κρουαζιέρας και τις προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης που προσφέρει. Ο Αλέξανδρος Σερεμέλης, δουλεύοντας πάντοτε κοντά στους νέους και συμμεριζόμενος την αγωνία και την καθημερινή προσπάθεια τους κατά τη διάρκεια του  Bachelor ή του Master τους και την μετέπειτα ή παράλληλη έρευνα για την ανεύρεση εργασίας, συμβούλεψε τους νέους πως με όπλο τη γνώση και το πείσμα θα διακριθούν και θα ξεχωρίσουν.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε και φέτος η συζήτηση που έγινε με στελέχη Ναυτιλιακών Εταιρειών, και Εταιρειών Παροχής Ναυτιλιακών Υπηρεσιών αλλά και εκπροσώπων δημόσιων και ιδιωτικών Ιδρυμάτων που παρουσίασαν τα μεταπτυχιακά τους προγράμματα στις Ναυτιλιακές Σπουδές.

Μέρος των εσόδων του YES to Sea Tourism Forum,  θα διατεθούν για τους σκοπούς της ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ. Ο Εκτελεστικός Σύμβουλος της ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ, Αθανάσιος Μπούσιος, ευχαρίστησε τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία και τόνισε ότι η συμβολή τέτοιων ενεργειών στο έργο της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Κοινωνικής Προσφοράς του Ελληνικού Εφοπλισμού «ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ» είναι ιδιαίτερα σημαντική. 

H Δανάη Μπεζαντάκου, στην αποφώνηση του Forum, παρότρυνε τους νέους να κρατούν θετική στάση και να μην μεμψιμοιρούν, να αναγνωρίζουν τις προσπάθειες που γίνονται από πολλές Εταιρείες, Στελέχη και οργανισμούς της Ναυτιλίας και του Θαλάσσιου Τουρισμού, να είναι αφοσιωμένοι στο στόχο τους και  όταν άνθρωποι του χώρου τους αφιερώνουν  λίγο από τον χρόνο που δεν έχουν να τους αποδεικνύουν ότι το άξιζαν με την πρόοδό τους και ότι ανταποκρίνονται στις προσδοκίες τους.

Το YES to Sea Tourism Forum 2019 έκλεισε με την παρουσίαση όλων των εθελοντών επί σκηνής και ανανέωσε το ραντεβού του για  την Παρασκευή 5 Ιουνίου στα Ποσειδώνια 2020, λέγοντας ακόμα μια φορά ένα μεγάλο «ΝΑΙ» στην ναυτιλία!

YES to Sea Tourism Forum successfully took place on Wednesday, the 29th of May 2019 at Domotel Kastri, north Athens, closing the Posidonia Sea Tourism Forum, International Sea Tourism Conference & Exhibition, with the participation of more than 300 executives from the  shipping and maritime tourism sectors.

Danae Bezantakou, concept-founder of YES Forum and CEO of Navigator Shipping Consultants, underlined that the goal of YES FORUM is to encourage young people in Greece to understand that there are many reasons to stay here and realise that shipping and tourism industries are the two main pillars of the Greek economy on which they can depend, improve themselves in that way and make Greece proud internationally. The YES Forum leader presented the “YES to Schools” programme to the participants, through which primary and secondary school students are being familiarised with the characteristics and history of shipping and tourism in order to include them consciously in their choices of what to study. This project has become a reality as this year’s presentations took place in the career days of more than 10 schools, tutorials and events in the Attica municipalities where more than 1,000 students had the opportunity to learn the prospects of professional enhancement in these fields.

Representatives of the Ministry of Tourism, the General Secretariat for Youth, the Hellenic Chamber of Shipping and the Association of Shipowners of Cruise Ships attended the conference. George Alexandratos, 2nd Vice President of The Hellenic Chamber of Shipping underlined the importance of synergies and invited young people to search among the 80 specialties of the Shipping Industry and maritime cluster in which they can be employed. Dr. Panagiota Dionysopoulou, General Director of Tourism Policy, in her address, underlined that the development of maritime tourism is a priority in the Strategic Pillars of National Tourism Policy as a powerful competitive advantage. The Special Scientist of the General Secretariat for Youth, Dora Giannaki, underlined that among the objectives of the new National Strategy for the new generation of our country, seven thematic objectives are included, among them “Affordable Education – Training & Apprenticeship” , “Decent Work and the Development of Youth Entrepreneurship” and “the creation of Youth-friendly and Demographic Refurbishment of the Countryside”. “Events such as the Yes to Sea Forum serve and are included in national planning, so they have our implicit support,” she said.

“Having the clearest and cleanest seas of the Mediterranean we have the ability to create and exploit products and services around sea tourism. Typical examples are the development of ‘thematic tourism’, start-up operations, winter tourism and the creation of”ecologically managed marine biotopes”.

Xenia Kourtoglou, co-founder and managing director of Focus Bari, presented the results of a survey conducted for YES Forum. The aim was to compare the views of young people and companies on labour supply and demand in maritime tourism.

According to the results, 54% of respondents surveyed do not work, 30% work in another sector, while 16% have been already working in the shipping industry. 45% of respondents expressed that they want to work in shipping and 7% attended the conference because they are interested in working in maritime tourism.

Companies that participated in the survey responded that 54% of Greek job seekers are not very competitive. As far as the degree of difficulty of finding a job in this industry, companies consider that it is quite high. Also, 92% believe that young people do not have the proper training and education and 80% do not have enough experience. Companies believe that the most crucial factor is experience in the particular workplace, as well as the personality characteristics of the candidates. Finally,77% of respondents both from companies and youth responded that sea tourism in their view means cruising.

The Forum’s main speaker was the founder and chairman of Goldenport Group of Companies, Capt. Paris Dragnis, who pointed out that if we all want Greek shipping to retain its leading position worldwide, we should all of us support the new generation, with belief in their talent and skills.

Capt. Dragnis invited young Greeks to think seriously about the professions of the sea because, as he said, they are endowed with capabilities without knowing it. “This does not mean that everything will come easily to them or that there will be no deprivations and difficulties. However, shipping knows to reward both those who are working onboard and ashore. They are the most well-paid jobs in our country. We are also able to absorb many young people who are willing to work for shipping. ”

 Coordinator of the discussion on Sea Tourism Panel was Minas Tsamopoulos, journalist with “Proto Thema”. Speakers on the panel were Maria Deligianni, Government and Public Affairs Representative of the Eastern Mediterranean – Cruise Lines International Association (CLIA), Capt. Vasilis Gazikas, Marine Operations Director of Celestyal Cruises, Dr. Thanos Pallis, Professor of Economics and Political Ports of the University of the Aegean and President – International Maritime Economics Association and Alexandros Seremedis, Lecturer of Metropolitan College.

Capt. Gazikas, advised young people to look for every new prospect and opportunity and not to stay stagnant! Moreover, shipping and sea tourism are paths that you must explore to succeed, either pursuing a career onboard or ashore! Ms Deligianni, pointed out that will, personality and knowledge are the keys to success. Dr. Pallis focused on the role of ports in the cruise industry and the prospects for professional rehabilitation.

Mr. Seremelis urged always working close to young people, sharing their anxiety and daily effort during their Bachelor or Master and the subsequent or parallel job search. He advised young people that they should not give up on their dreams until they make them come true.

This was one more Forum when the discussion with representatives of shipping companies, shipping providers as well as with representatives of public and private institutions that presented their postgraduate programmes in maritime studies yielded considerable interest.

Part of theYES to Sea Tourism Forum proceeds will be allocated for the purposes of Syn-Enopsis, Greek Shipowners’ Social Welfare Company. Executive director of Syn-Enosis Athanasios Bousios thanked the organisers for the initiative and stressed that the contribution of such actions is particularly important.

Danae Bezantakou, in the Forum’s closing, urged young people to hold a positive attitude and not to be overwhelmed, to recognise the efforts made by many companies, executives and organisations of shipping and sea tourism Industries, to be committed to their goal and appreciate those who devote their time to this cause.

 Concluding this very successful  Forum, Ms Bezantakou invited everyone who contributed and supported YES to Sea Tourism Forum to continue the dialogue at the YES to Shipping Forum 2020, on 5th of June next year during Posidonia 2020.